Wat doen we

Erfgoed in De Wijers

Het landschap van de Wijers is gevormd door mensen in het verleden. Zeker de abdijen en kastelen hebben hun invloed gehad over de 1001 vijvers. Maar wat was nu die invloed? En hoe kunnen we die invloed weer zichtbaar maken naar de bezoekers van nu? Hierop probeert het project Erfgoed in de Wijers een antwoord te vinden.

In de eerste fase wordt een historisch onderzoek uitgevoerd naar de invloed van de abdijen en kastelen op het landschap van de Wijers. Het abdijarchief van Averbode, Floreffe, het bisschoppelijk archief van Luik en de familiearchieven van de Villenfagne de Vogelsanck zijn enkele voorbeelden waar belangrijke informatie te vinden is. Het archiefonderzoek is inmiddels afgerond door Annika Devroe en Charlotte Fexer van Ondersteboven. Bekijk de eindnota.

De tweede fase bestaat uit het omvormen van de informatie uit de archieven naar erfgoedverhalen met beeldmateriaal. De erfgoedverhalen worden gekoppeld aan locaties in de Wijers. Met het beeldmateriaal kunnen de verhalen worden aangekleed en verduidelijkt.

Als laatste gaan we over tot ontsluiting van de verhalen. Bezoekers van de Wijers kunnen de locaties bezoeken en via de ErfgoedApp het erfgoedverhaal en het beeldmateriaal verkennen.


Het project wordt breed gedragen en gefinancierd door zowel de provincie als de Wijer-gemeenten (Diepenbeek, Genk, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Herk-de-Stad, Lummen, Zonhoven). Ook het Regionaal Landschap Lage Kempen en ECRU dragen een deel bij.



Met financiële steun van: