Domein Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren, een van de toeristische attracties in de gemeente, heeft er een beleving bij. Hoeve Mieneke werd helemaal opgeknapt. Het gemeentebestuur nam het gebouw in 2019 al onder handen maar met middelen van de provincie Limburg werd dit jaar de omgeving van de hoeve aangepakt. De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) van het Regionaal Landschap Lage Kempen zorgde bovendien voor een educatieve ontsluiting van Hoeve Mieneke.
Burgemeester Alain Yzermans: “Hoeve Mieneke is een van de drie hoeves op het domein en werd in 1851 gebouwd voor pachters die het domein beheerden. Mieneke verwijst naar de laatste pachter die de hoeve bewoonde. We investeren als gemeente veel tijd en middelen in domein Kelchterhoef. We zijn heel blij dat de hoeve terug opgeknapt is en de tuin nieuw leven werd ingeblazen. Bezoekers van het domein zien nu hoe het leven er in het begin van de 20ste eeuw aan toe ging. Deze speelse knipoog naar het verleden geeft het domein, dat het onthaalpunt is van De Wijers, een toeristische meerwaarde.”
Dankzij Jaak Beertens, de kleinzoon van Mieneke, kon de omgeving van de hoeve aangelegd worden zoals het in de tijd van Mieneke was. Jaak woonde er nog tot 1952 en heeft heel wat goede herinneringen aan die tijd bij zijn grootmoeder.
Joyce Paesen, erfgoedcoördinator van de IOED Lage Kempen: ”Met de hulp van de heemkundige kring De Klonkviool namen we met Jaak een interview op. Dankzij Jaak zijn herinneringen konden we een ontwerpschets maken van de omgeving van de hoeve zoals het een halve eeuw geleden was. De historische elementen zoals de moestuin en de waterput werden via cortenstaal elementen gevisualiseerd.”
Meer leven in de moestuin komt er dankzij Rimo. De buurtopbouworganisatie deed een oproep in de nabijgelegen wijk Meulenberg voor ‘moestuinierders’. Deze vrijwilligers onderhouden de tuin met plezier. Na 50 jaar kunnen er eindelijk terug groenten geoogst worden in de tuin.
Bezoekers die Hoeve Mieneke passeren, krijgen een goed beeld van het leven van Mieneke dankzij een infopaneel dat met de Erfgoedapp van Faro gescand kan worden voor nog meer achtergrondinfo.
Gedeputeerde voor Toerisme en Erfgoed Igor Philtjens: “Met de Erfgoedapp kunnen erfgoedsites ontsloten worden zonder dat de site overladen moet worden met infoborden. De Erfgoedapp dient als het ware als digitaal verlengstuk van het infopaneel en brengt de informatie meer tot leven. Dankzij augmented reality kan Hoeve Mieneke op een interactieve manier ontdekt worden door bezoekers. Zo kan je een kijkje nemen in de oude fotoboeken van de familie van Mieneke of het interview van Jaak beluisteren.”
In primeur wordt het cortenstaal element van Mieneke onthuld. Deze levensgrote figuur geeft invulling aan de historische figuur Mieneke. Voor de verdere inrichting van de omgeving met bijkomende cortenstaal elementen is de gemeente Houthalen-Helchteren op zoek naar lokale ondernemers die een of meerdere silhouetten willen sponsoren. Kandidaten kunnen zich aanmelden bij het team evenementen (evenementen(at)houthalen-helchteren.be of 011 49 21 05).