Het Leader project De grond van de zaak focust zich op de bodem in een paardenweide. De meeste paardenweides hebben te weinig koolstof in de bodem en hebben een bodem die uit evenwicht is. Er zijn verschillende oorzaken zoals overbegrazing en het gebruik van kunst en drijfmest. De oplossing is het aanreiken van de humuslaag door het aanbrengen van organische stof. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van het aanbrengen van compost.
Wanneer we de compost van onze paardenmest zo kunnen optimaliseren dat deze de bodem op de weide terug in balans brengt kunnen we de kringloop sluiten en dragen we ons steentje bij aan de regeneratie van de aarde.
Samen met de Bodemkundige Dienst België, PXL en Viva Concept onderzocht Regionaal Landschap Lage Kempen hoe we dit konden aanpakken.
We ontdekten dat alles start met kennis van de huidige toestand, een bodemanalyse geeft hier inzicht in. Bij de Bodemkundige Dienst ontwikkelden ze speciaal daarvoor een paardendoosje waarbij jijzelf snel een bodemstaal kan nemen. Daardoor krijg je ook toegang tot de online rekenmodule rekenmee. Hierin bereken je hoe je je weide kan bemesten zodat je een optimaal rendement krijgt.
Via de PXL en Viva Concept ontdekten we dat een kruidenrijk grasland het ideale grasland is voor paarden maar ook voor andere dieren. Daarvoor hoef je niet de maximale dosis bemesting toe te voegen want dan groeit het gras sneller dan de kruiden. Ook het belang van de juiste balans aan mineralen en sporenelementen en dat elke overdaad, schaadt, werd duidelijk.
Omdat paarden vaak last hebben van parasitaire wormen en hiervoor ook behandeld moeten worden kan dat een belemmering zijn in het maken van compost. Daarvoor deden we ook proeven met regenwormen op de behandelde mest. We nemen ook het ontwormingsbeleid onder de loep. Kijken naar mestonderzoek om gericht te ontwormen en laten experten aan het woord over wanneer er zeker met welk product ontwormd moet worden. Wat we vooral onthouden is dat we de mest van pas ontwormde paarden niet op de weide of in de composthoop willen hebben omdat dit dodelijk is voor allerlei organismen.
We schreven een handleiding voor goed weidebeheer die je alvast op de site kan vinden.
Eindevent: 25 november
Omdat we het risico op een annulatie van ons eindevent willen vermijden delen we onze bevindingen online. We willen het graag voor iedereen behapbaar en toegankelijk maken maar we willen ook zeker alles delen wat we weten en ook alle experts aan het woord laten om de informatie zo divers mogelijk te maken. Daarvoor verzamelden we een heleboel expertise die we via video toegankelijk maken.
Schrijf je gratis in voor de mailinglijst en je krijgt enkele mails met de interessantste presentaties en video’s die je op je eigen tempo kan bekijken. Heb je er nog vragen over dan mag je die mailen naar joke.timmermans(at)rllk.be .
Reserveer 25 november tussen 19u30 en 20u30 in je agenda want dan zitten alle experten live achter hun pc klaar om jouw vragen te beantwoorden. We sturen je nog een link naar de meeting in Teams waarop je later kan inloggen.
Naar ieder die zijn adres achterlaat sturen we bovendien niet alleen onze brochure van de grond van de zaak maar ook de handleiding voor de inrichting van de paardenweide Samen op een goei wei.
Schrijf je in via deze link.
Met de steun van: