Nieuws

één derde meer wandelaars in Limburg
11/05/2020

Coronatijden zorgen in de meeste Limburgse wandelgebieden voor bijna een derde meer wandelaars.

Wat we al konden vermoeden, wordt nu ook bevestigd door elektronische telgegevens van de Regionale Landschappen. Het aantal wandelaars tijdens de lockdown light, in de periode van 15 maart tot 15 april van dit jaar, ligt een pak hoger dan het aantal in dezelfde periode in 2019. De uitschieters zijn het Nationaal Park Hoge Kempen met 42 procent meer wandelaars en in het noorden van onze provincie het wandelnetwerk Bosland met een stijging van 35 procent. Ook de Wijers en GrensPark Kempen~Broek stegen met een kleine dertig procent.

De Hoge Kempen, met het 350 km lange wandelnetwerk van het Nationaal Park, zijn van half maart tot half april goed voor 37 314 wandelaars. In diezelfde periode van 2019 kwamen er 26 310 wandelaars naar de Hoge Kempen. Een stijging van maar liefst 42 procent. Het topgebied blijft daar de Mechelse Heide. In Kempen en Maasland kende ook het RivierPark Maasvallei een lichte stijging en het GrensPark Kempen~Broek telden bijna 4000 wandelaars extra, goed voor een stijging van 28 procent.

In de Lage Kempen met de Vallei van de Zwarte Beek, Bosland en De Wijers zijn er ook veel meer mensen gaan wandelen. Bosland kon 35 procent meer wandelaars verwelkomen, terwijl er in de Wijers 29 procent meer mensen de natuur in trokken. Vooral minder gekende wandelgebieden als Hoksent-Molhem en In den Brand werden tot 1,5 keer meer bewandeld. Recreatiedomeinen als Molenheide en Kelchterhoef waren opvallend minder druk. Hiervan waren de parkings dan ook afgesloten en werden de gebieden zelf afgespannen met lint.

Het zuiden van onze provincie deed het, door het wegblijven van toeristische wandelaars, dan weer minder goed. Haspengouw en Voeren, normaal erg druk in het voorjaar, zagen een lichte daling in hun tellingen. Het anders zo populaire wandelgebied van de Voerstreek telde een derde minder wandelaars. Voor heel Haspengouw is er een lichte daling van 4 procent. Dit is vooral te wijten aan een groot verlies aan toeristische wandelaars in de populaire bloesembestemmingen zoals Alden Biesen in Bilzen en het doorkijkkerkje van Grootloon. Als we Alden Biesen en Grootloon niet zouden meerekenen, zien we voor Haspengouw een stijging van 44 procent.

Johan Van Den Bosch namens de Limburgse Regionale Landschappen. “Het bewijst het belang dat de Vlaming hecht aan wandelbare natuur en mooie landschappen. Het heeft allicht velen mentaal en fysiek door deze moeilijke tijden geholpen. Dat voor het Nationaal Park Hoge Kempen de stijging wel zo opvallend hoog is, is allicht te verklaren doordat duizenden gezinnen in de stedelijke band van het Maasland (Maasmechelen en Lanaken) en de stad Genk, letterlijk vanuit hun achterdeur het 12 000 ha grote Nationaal Park binnenstappen.”
Ook door de komst van het wandelnetwerk Bosland is er meer wandelbare natuur bijgekomen. In deze regio heeft het merendeel van de inwoners een knooppunt vlakbij liggen. En dat merk je ook in de cijfers als je ziet dat er daar 35% meer gewandeld is. Meer natuur in ieders buurt is dan ook een belangrijke uitdaging voor het bos-, natuur- en plattelandsbeleid van de komende jaren.

Bert Lambrechts, gedeputeerde voor leefmilieu en voorzitter van de Regionale Landschappen is blij. “De cijfers tonen dat de Limburger massaal is gaan wandelen. De Limburger heeft de eigen natuurgebieden in de buurt echt ontdekt. Het kan niet anders dan dat dit ook de gezondheid van onze Limburgers ten goede komt. Wandelen in de natuur is immers een van de beste medicijnen.”

Het Agentschap Natuur en Bos, Natuurpunt en het Limburgs Landschap leveren, als beheerders van de Limburgse natuurgebieden, samen met steden en gemeenten grote inspanningen om de natuur- en bosgebieden van recreatieve netwerken voor wandelaars, fietsers, ruiters of mountainbikers te voorzien. “De komende jaren zal het echter ook zaak zijn open ruimte maximaal te sparen en bos- en natuurgebieden structureel uit te breiden om voldoende recreatiemogelijkheden te kunnen aanbieden, waardoor iedereen in alle rust en veiligheid van bos en natuur kan blijven genieten.” besluit Johan Van Den Bosch.

Over het algemeen mogen we zeggen dat we de laatste jaren een duidelijk stijgende trend zien in het aantal wandelaars. Zowel 2018 als 2019 waren met zo’n 2,2 miljoen wandelaars erg goede wandeljaren voor onze provincie. Ook voor 2020 zien we nu in de meeste gebieden een enorme stijging en we verwachten dat die trend zich zal verderzetten. In 2018 voerden de drie Regionale Landschappen samen met Toerisme Limburg nog een grootschalig onderzoek uit bij de wandelaars op de Limburgse wandelpaden. Daaruit bleek toen al dat de wandellussen van de Regionale Landschappen populair zijn. 98 procent van de ondervraagden was erg tevreden over zijn wandeling in Limburg. Vooral het aantrekkelijke landschap en de prachtige natuur waren de hoofdredenen om voor Limburg te kiezen als wandelbestemming. Blijven investeren in landschap en natuur in ieders buurt is nu meer dan ooit een absolute must.


Meer info bij:
Nele Postelmans - Tel: 0475 83 67 01 - Email: nele(at)rlkm.be
Overkoepelende medewerker van de Limburgse Regionale Landschappen