De omgeving van de Beneficievijverloop en de Grote Laak is gelegen in een mijnverzakkingsgebied. Hierdoor en tevens door de aanleg van talrijke afwateringsgrachtjes en weekendvijvers in het verleden, is de natuurlijke waterhuishouding in dit gebied verstoord.
De gemeente wenst het waterbergend vermogen voor het gebied te verhogen door de lokale drainage van afwateringsgrachten op te heffen zodat de sponswerking van het gebied verbeterd wordt. Hierdoor kan ook de kwaliteit van broekbossen en natte hooilanden verbeterd worden.
Er wordt onder meer ingezet op 130 ha hydrologisch herstel binnen de vallei. Een hersteld veengebied helpt met ecosysteemdiensten zoals waterretentie, waterzuivering, CO2-opname (i.p.v. CO2-uitstoot), bodemvorming en levert belangrijke bijdrages aan de nutriëntencyclus. Verder heeft vernatting ook een versterkende werking tegen klimaatopwarming. Droge gebieden nemen namelijk meer warmte op dan natte gebieden.
De uitvoering van het project kadert bovendien binnen de doelststellingen die geformuleerd werden in het gemeentelijk klimaatactieplan en het gemeentelijk hemelwater- en droogteplan.
Door afwateringsgrachten te dempen, evenals enkele vijvers, kan meer water in het gebied worden gehouden en de grondwaterstand verhoogd worden. Hierdoor kan de natuurlijke sponswerking zich herstellen, waardoor het gebied beter gewapend is tegen droogte. Daardoor kunnen vegetaties, waaronder broekbossen en natte hooilanden zich herstellen en zich in stand houden.