Schooljaar 2020-2021
Jong Redt Oud
Het vijfde leerjaar van basisschool De Vlieger uit Kaulille en de erfgoedambassadeurs van Verhalen uit de bodem sloegen in het schooljaar 2020-2021 de handen in elkaar om het urnenveld Dorperheide voor de toekomst te beschermen. Dat deden ze met financiële ondersteuning van de Provincie Limburg via een Jong Redt Oud-project dat de gemeente Bocholt indiende. IOED Lage Kempen ondersteunde de gemeente en de vrijwilligers bij het hele traject.
Urnenveld Dorperheide is een urnenveldsite uit de vroege ijzertijd (800-400 voor Christus) die zich in de bossen van Kaulille (Bocholt) bevindt. De archeologische site is in 2018-2019 vrijgemaakt van bomen, nadat deze in de loop der jaren begroeid was geraakt met een bos. Door de creatie van een open plek zijn de 12 lage grafheuvels weer zichtbaar. In het project Verhalen uit de bodem werd er ook een infozuil en zitbank op de site geplaatst. Daarnaast wordt de site ook ontsloten via de ErfgoedApp en met een fietsbrochure. Op 28 oktober 2020 werd de archeologische site definitief beschermd.
Archeologiedagen 2020
De aftrap van het Jong Redt Oud-project werd genomen op vrijdag 9 oktober 2020 tijdens Archeologiedagen 2020 . Bijna 50 leerlingen reden met de fiets vanuit basisschool De Vlieger naar het vlakbij gelegen Urnenveld Dorperheide. Na een woordje uitleg door de Erfgoedambassadeurs over het behoud en beheer van een archeologische site hielpen de leerlingen onder begeleiding van de Landschapsteams met het verspreiden van heidestrooisel en het verwijderen van kleine boompjes. Hiermee zorgden ze ervoor dat de oorspronkelijke vegetatie hier terug groeit en er voorkomen kan worden dat het urnenveld opnieuw bebost geraakt. Heideherstel is goed voor de bewaring van het archeologisch erfgoed en de biodiversiteit.
De coronamaatregelen gooiden roet in het eten voor de volgende activiteiten en dit Jong Redt Oud-project werd daarom verlengd en verder gezet in het schooljaar 2021-2022 met de volgende activiteiten.
Schooljaar 2021-2022
Kennismaking met het urnenveld
Het project wordt verder gezet met het nieuwe vijfde leerjaar in 2021-2022. Ze kregen van onze erfgoedambassadeurs een eerste introductieles. Daarna kregen de twee klassen een rondleiding op het urnenveld en brachten ze een bezoek aan de vondsten die bij de opgravingen van de archeologische site naar boven zijn gekomen.
Zelf urnen maken
Geïnspireerd door de archeologische vondsten en het bezoek aan de site mochten de leerlingen hun creativiteit loslaten en zelf aan de slag gaan om urnen te maken. Deze werden daarna ook afgebakken in een pitfire, zoals dat vroeger ook gebeurde in de prehistorie.
Outdoor tentoonstelling en performance
Op vrijdag 3 juni richtten de leerlingen van De Vlieger een outdoor tentoonstelling in met hun zelfgemaakte urnen. 's Avonds was er een culturele uiteenzetting over rituelen op het urnenveld in de vroege Ijzertijd door Goedele Janssens.
Een fotoverslag van alle activiteiten vind je hier .