
De lente heeft zich al vroeg laten zien dit jaar en de aftrap voor het nieuwe toeristische seizoen is gegeven. Wandelparadijs Limburg is klaar om ontdekt te worden. En dat is te danken aan de Limburgse Landschapsteams: werkmannen en-vrouwen, uit de maatwerkbedrijven, die dagelijks bijdragen aan het landschapsbeheer in Limburg en worden aangestuurd door de Limburgse Regionale Landschappen. De landschapsteams onderhouden de wandelpaden die de provincie tot een aantrekkelijke groene trekpleister maken.
Onze provincie is de groenste en meest biodiverse van heel Vlaanderen. Een regio waar het aangenaam vertoeven is, al wandelend en al fietsend. En dat merk je aan de populariteit van onze mooi verzorgde wandel- en fietspaden die druk bezocht worden. “Limburg lokt ieder jaar heel wat toeristen. Niet onlogisch, want we zijn een aangename dichtbijbestemming in het groen”, aldus Laura Olaerts, gedeputeerde van Toerisme en Natuur en voorzitter van de Limburgse Regionale Landschappen en Visit Limburg. “Onze schitterende en gevarieerde landschappen zijn het perfecte decor om in te onthaasten en te connecteren met de natuur. Willen we die reputatie van wandelparadijs behouden, dan moeten we blijvend inzetten op een regelmatig onderhoud en goed gecoördineerd beheer van onze wandelpaden. Onze Limburgse Landschapsteams zijn een onmisbare schakel daarin. Zij zorgen voor een groen en leefbaar Limburg, waar natuur en recreatie hand in hand gaan.”
“Standaard controleren de Limburgse Landschapsteams de routes drie keer per jaar: bij aanvang van het toeristisch seizoen, tijdens en op het einde van het seizoen, bij aanvang van de winterperiode”, voegt Peter Roosen, coördinator Landschapszorg en Parkbeheer bij Regionaal Landschap Lage Kempen, hieraan toe. “Zij lossen meldingen op die door onze vrijwillige wandelmeters en -peters worden doorgegeven, houden de wandelpaden netjes en veilig door te snoeien en te maaien, controleren wandellussen, vervangen icoontjes en wandelpalen, houden infoborden schoon, lossen structurele stormschade op, zorgen voor omleidingen bij wateroverlast of werken … Kortom, zij zorgen ervoor dat alle wandelinfrastructuur er onberispelijk bij ligt.”
Boost voor wandeltoerisme
Ook Zonhoven is blij met het werk van de Limburgse Landschapsteams. “Onze gemeente ligt in het hart van De Wijers, een uniek natuurgebied met maar liefst 1.175 vijvers”, vertelt burgemeester Bram De Raeve. “Het gebied strekt zich uit van Genk tot Lummen en van Houthalen-Helchteren tot Diepenbeek. Ook hier dragen de Limburgse Landschapsteams hun steentje bij en onderhouden ze de vele wandelgebieden: van De Teut, over Ten Haagdoornheide en de Platwijers, tot Wijvenheide en het volledige wandelknooppuntennetwerk die alle routes met elkaar verbindt door het centrum en het park Den Dijk. En dat maakt dat mensen ook graag naar onze horeca- en handelszaken afzakken, wat zich vertaalt in een bruisend dorpsleven waar ieder mee van kan genieten.”
Metamorfose Park Den Dijk Zonhoven
In het centrum van Zonhoven ligt het idyllische wandelpark Den Dijk dat de laatste 15 jaar een ware metamorfose onderging. “Vroeger was dit gebied achter de evenementenhal niet zo toegankelijk”, weet Frederick Vandeput, schepen van o.m. Milieu en Duurzaamheid. “Het was een verwilderde plek maar onder impuls van RLLK en de Limburgse Landschapsteams is het park in de loop der jaren getransformeerd tot een idyllisch wandelpark waar het aangenaam vertoeven is. De Limburgse Landschapsteams hebben er een fantastische plek van gemaakt door het toepassen van hooiland- en hakhoutbeheer, boomverzorging, aanleg van wandel- en plankenpaden, aanplant van boomgaard en aanleg van dreven ... Bovendien werd het park uitgebreid met het vlonderpiéke en het speelbos aan de Waerd waardoor het nu een mooie stapsteen is tussen de verschillende wandelgebieden van De Wijers. Het is ook opgenomen in het wandelknooppuntennetwerk De Wijers.”
Ook Zonhoven heeft zijn gemeente de afgelopen 15 jaar ten goede zien veranderen door de noeste inzet van de Limburgse Landschapsteams.
