In 2020 lanceerde de Vlaamse overheid de projectoproep Natuur in je buurt met als thema natuur en gezondheid. Het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt nam het Regionaal Landschap Lage Kempen onder de arm om een project uit te schrijven. Met steun van de Vlaamse overheid kon na 15 jaar de buitenomgeving van het ziekenhuis grondig onder handen genomen worden. En het resultaat mag er zijn: een zorgbelevingstuin waar zowel patiënten, personeel, bezoekers als omwonenden dagelijks van kunnen genieten. Bovendien is deze groeninrichting een plus op therapeutisch vlak.
Dirk Van Gorp, directeur Facilitaire diensten van het Noorderhart Mariaziekenhuis: “Van onze patiënten, bezoekers en personeel vingen we signalen op dat een inspirerende buitenomgeving hen wel leuk leek. De patiënten willen eens van hun kamer om een luchtje te scheppen, voor het personeel is een aangename buitenruimte een welkome afleiding tijdens hun middagpauze en ook de bezoekers zagen een tuin wel zitten. Wij hadden al langer het idee om iets met het grasveld te doen, maar de tijd en middelen ontbraken ons om hier effectief werk van te maken. Onze corebusiness is patiënten verzorgen. Via het gemeentebestuur van Pelt hoorden we dat het Regionaal Landschap Lage Kempen op zoek was naar partners om een vergroeningsproject mee te realiseren. Met het regionaal landschap haalden we de juiste expertise in huis en werd de inrichting van onze belevingstuin een haalbare kaart.“
Wat een jaar geleden nog een kale, droge gazonvlakte was met diepe wateropvangbekkens die volledig afgesloten was voor het publiek, is nu een openbare biodiverse tuin waar zowel patiënten, bezoekers, personeel als omwonenden van kunnen genieten.
Ilse Plessers, projectcoördinator Regionaal Landschap Lage Kempen: “We richtten een interne projectwerkgroep op bestaande uit personeel van verschillende afdelingen. Zij hadden enkele leuke ideeën om de buitenruimte mee vorm te geven en deel te laten uitmaken van de ziekenhuiswerking. Wij gingen met deze input aan de slag. We vormden de grasvlakte om tot een belevingstuin met aromatische kruiden, hagen, fruithagen, bloembollen, een bloemenweide, hoogstammige bomen en fruitbomen. Vanuit de belevingstuin werd een verbinding gemaakt met het aangrenzende fiets- en wandelpad zodat bezoekers vanuit het centrum van Pelt er ook van kunnen genieten. Er werd een semi-verhard rolstoelvriendelijk pad aangelegd met rust- en picknickplekken. De oorspronkelijke diepe wateropvangbekkens werden voorzien van uitstapplaatsen voor amfibieën. Door het gazon niet meer zo vaak te maaien, krijgen wilde bloemen de kans om te bloeien en vinden heel wat insecten er voedsel en een schuilplek. Drie oude zomereiken kregen een verzorgingsbeurt. “
Kinesiste Caroline Jutten van Noorderhart Mariaziekenhuis vertelt hoe de tuin wordt ingezet bij de therapie:
Om zorginstellingen in heel Vlaanderen te inspireren werkten de 16 regionale landschappen een inspiratiegids uit met concrete tips om de buitenruimte van de zorginstellingen te vergroenen.